Mijo Matić - Mijušić donirao vozilo za dijalizu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tomislavgradski Dom zdravlja dobio je vrijednu donaciju. Riječ je o Mecedesovu vozilu  (Vito) s osam mjesta koje je namjenjeno prijevozu bubrežnih bolesnika na dijalizu u županijsku bolnicu u Livnu. Kako doznajemo od ravnatelja tomislavgradskoga Doma zdravlja, dr. Frane Perića, vozilo je darovao veliki duvanjskih humanista, Mijo Matić iz Borčana koji živi i radi u Njemačkoj.

Spomenuto vozilo je skoro novo, proizvedeno je 2010. godine i njegova vrijednost se kreće oko 50 tisuća KM. Dr. Perić ovim putem izriče veliku zahvalnost gospodinu Matiću, koji je i ranije imao osjećaja za ljude u potrebi u njegovome zavičaju.

 

Podsjećamo, prije nekoliko godina gospodin Matić donirao je i dizalo za Starački dom, a financirao je i izgradnju kipa fra Mije Čuića koji se nalazi ispred tomislavgradske spomen - bazilike. To su samo neki  od njegovih brojnih, plemenitih djela.

Ovo ujedno nije jedina novost u našemu Domu zdravlja. Proteklih dana u probni rad je pušten CT uređaj pri Poliklinici Ćurković. Obavljeno je nekokoliko edukativnih i besplatnih snimaka, a od danas uređaj je i službeno na raspolaganju pacijentima. Cijena ove usluge, koja će biti brza i učinkovita kretat će se u skladu s tržišnim cijenama, dodaje dr. Perić. Narudžbe se primaju na telefon: 356 181.


Zora Stanić / tomislavcity

IPLab, laboratorijski informacijski sustav iz IPSoft-a, je uspješno implementiran u tomislavgradski Dom zdravlja. Sustav je pokrio kompletan radni tok medicinsko-biokemijskog laboratorija, od prijema pacijenta, naplate participacije, preko komunikacije sa automatskim analizatorima Abbott Cell Dyn 3700 (hematologija),Siemens Dimension XPand Plus (biokemija), te aparata za imunokemiju Siemens Immulite. Svi rezultati se koriste pri ispisa jedinstvenog nalaza, slanja nalaza e-mailom, ispisa potrebnih izvještaja prema Zavodu, raznih analiza itd.