U Splitu svečano je obilježeno osamostaljivanje Hrvatskog Cochranea

U četvrtak (8. Lipnja) na Medicinskom fakultetu u Splitu svečano je obilježeno osamostaljivanje Hrvatskog Cochranea. Naime, zbog iznimnih zasluga i postignuća u promicanju medicine temeljene na dokazima Hrvatskom Cochraneu dodijeljen je status nezavisnog centra, što je zapravo najviše priznanje  međunarodne razine neku Cochrane skupinu. Inače, Hrvatski Cochrane je dio svjetskog Cochranea od 2008., otkada je djelovao kao ogranak Cochranea Italije.

Cochrane je neovisna mreža znanstvenika na svjetskoj razini, kao i drugih osoba zainteresiranih za zdravlje koja ima svoje suradnike u 130 zemalja svijeta.

Glavni cilj Cochranea je iznalaženje vjerodostojnih tj. istinskih putova liječenja naspram onih koji su pod utjecajem komercijalnih sponzorstava i/ili drugih privatnih interesa. Važnost osamostaljenje ovakve jedne institucije u Republici Hrvatskoj je i u tome što će sada biti puno lakše uključivanje znanstvenika i liječnika općenito s prostora BiH u ovu vrlo važnu mrežu zdravlja na globalnoj razini. Tako npr., onima koji to žele, biti će olakšano istraživanje i publiciranje (širenje medicinskog znanja), a svima će biti olakšan pristup medicinskom znanju temeljenom na dokazima tj. činjenicama. Od svega najveću korist bi trebali imati pacijenti, jer je ovo važan instrument liječnicima u njihovoj praksi koji omogućava liječenje na stvarnom znanju koje je provjereno i dokazano, a ne samo na postojećem znanju (koje je u pravilu zastarjelo) i „iskustvu“ (koje je često dvojbeno). U sklopu toga, otvaraju se mogućnosti i za edukaciju budućih liječnika a na temelju Cochranovih sustavnih istraživanja.

Na svečanost je pozvan i ravnatelj Doma zdravlja dr.sc. Ivan Bagarić te skupina mladih liječnika s Medicinskog fakulteta u Mostaru koji su od ranije pridruženi članovi Hrvatskog Cochreina.

IPLab, laboratorijski informacijski sustav iz IPSoft-a, je uspješno implementiran u tomislavgradski Dom zdravlja. Sustav je pokrio kompletan radni tok medicinsko-biokemijskog laboratorija, od prijema pacijenta, naplate participacije, preko komunikacije sa automatskim analizatorima Abbott Cell Dyn 3700 (hematologija),Siemens Dimension XPand Plus (biokemija), te aparata za imunokemiju Siemens Immulite. Svi rezultati se koriste pri ispisa jedinstvenog nalaza, slanja nalaza e-mailom, ispisa potrebnih izvještaja prema Zavodu, raznih analiza itd.