Svjetski dan mentalnog zdravlja u Federaciji BiH

Dana 10- listopada održan je, obilježen Svjetski dan mentalnog zdravlja u Federaciji BiH, na kojem su svečano dodijeljena uvjerenja/certifikati okupacionim terapeutima u mentalnom zdravlju.
Federalno ministarstvo zdravstva u partnerstvu sa Asocijacijom XY kroz „Projekt mentalnog zdravlja u BiH“, kojeg podržava Vlada Švicarske, i u suradnji sa Medicinskim fakultetom Univerziteta u Zenici organiziralo je jednogodišnju edukaciju iz oblasti okupacione terapije u mentalnom zdravlju za 65 profesionalaca kojima su danas dodijeljeni certifikati.
„Promocijom prve generacije okupacionih terapeuta u Federaciji BiH na najbolji način obilježavamo Svjetski dan mentalnog zdravlja, jer ovim zapravo značajno unapređujemo usluge iz oblasti mentalnog zdravlja u Federaciji BiH“, naglasio je na današnjoj svečanosti pomoćnik federalnog ministra zdravstva prim. dr. Goran Čerkez.

Direktorica Asocijacije XY Emina Osmanagić je kazala kako je ponosna zbog činjenice da je ova asocijacija kroz Projekt mentalnog zdravlja u BiH učestvovala u implementaciji edukacije iz okupacione terapije koju je uspješno završilo 65 polaznika profesionalaca iz ove oblasti u Federaciji BiH i 52 iz Republike Srpske.

Iz naše ustanove Dom zdravlja Tomislavgrad edukaciji je sudjelovala glavna sestra Nada Tavra gdje je uspješno prošla/završila edukaciju. Isto tako da naglasimo da je ispred Centra nova Nada edukaciji prisustvovala Božana Radoš.

Kao kosti svečanom obilježavanju dodjeljivanja certifikata ispred ustanove Doma zdravlja Tomislavgrad prisustvovali  su ravnatelj dr. Ivan Bagarić i dr.sc. Silvana Dilber.

„Ovo je jedan od važnih koraka u poboljšanju usluga i kvaliteta centara za mentalno zdravlje za osobe sa mentalnim poteškoćama, koji okupacione tarapeute smatraju svojim prijateljima, a centre nazivaju svojim drugim domom“, rekla je Osmanagić.
Zadovoljstvo zbog promocije prve generacije okupacionih terapeuta u FBiH izrazila je i direktorica za saradnju pri Ambasadi Švicarske u BiH Barbara Dätwyler Scheuer.
-„Često smo svjedoci kako stručnost i posvećenost profesionalaca u mentalnom zdravlju mijenjaju živote osoba sa mentalnim problemima i njihovih porodica. Edukacija koju su ovi profesionalci završili u okviru Projekta mentalnog zdravlja, pomoći će im da pruže još kvalitetniju njegu i doprinesu bržem oporavku svojih klijenata. Ovaj projekat je dio šire podrške koju Švicarska pruža reformi sistema zdravstvene zaštite u BiH“, kazala je Dätwyler Scheuer.
Na današnjoj svečanosti kojoj je prisustvovalo više od 150 učesnika iz FBiH su pored dodjele certifikata, prezentirani i dosadašnji rezultati Projekta mentalnog zdravlja u BiH, dok je o ovogodišnjoj temi Svjetskog dana mentalnog zdravlja – „Mentalno zdravlje na radnom mjestu“ – govorio šef Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u BiH dr. Victor

IPLab, laboratorijski informacijski sustav iz IPSoft-a, je uspješno implementiran u tomislavgradski Dom zdravlja. Sustav je pokrio kompletan radni tok medicinsko-biokemijskog laboratorija, od prijema pacijenta, naplate participacije, preko komunikacije sa automatskim analizatorima Abbott Cell Dyn 3700 (hematologija),Siemens Dimension XPand Plus (biokemija), te aparata za imunokemiju Siemens Immulite. Svi rezultati se koriste pri ispisa jedinstvenog nalaza, slanja nalaza e-mailom, ispisa potrebnih izvještaja prema Zavodu, raznih analiza itd.