Ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu u posjeti Domu zdravlja Tomislavgrad

Jučer (6.3.2019.) je u posjeti Domu zdravlja Tomislavgrad bila ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu (HZHM) gospođa prim. mr. Maja Grba Bujević. Nakon obilaska prostorija Službe za hitnu medicinu i razgovora s djelatnicima koje je zatekla u smjeni, razgovarala je s ravnateljem Doma zdravlja i glavnom sestrom o problematici hitne službe u našoj ustanovi. Iskazala je zadovoljstvo viđenim, osobito interesom osoblja za edukacijom u pružanju zdravstvene zaštite u hitnim stanjima. Naime, trajna edukacija iz ove oblasti je od izuzetne važnosti, prije svega jer se radi o znanjima i vještinama koje spašavaju život ali i zbog velike fluktuacije osoblja u hitnoj službi. Stoga je nužno provoditi trajnu edukaciju postojećeg osoblja a osobito onih koji tek ulaze u službu – jednako liječnika, sestara i vozača sanitetskih vozila.

 

 

Budući je HZHM nositelj EU projekta nadležnog za kontinuirano stručno osposobljavanje djelatnika hitne medicine, prim. mr. Grba Bujević je u okviru prekogranične suradnje, predložila mogućnost edukacije i naših djelatnika. Inače, Projekt unaprjeđenja izvanbolničke hitne službe je sufinanciran sredstvima Europskog socijalnog fonda (oko 9,5 milijuna KN) a provodit će ga HZHM i Ministarstvo zdravstva RH.

Ravnateljica HZHM predložila je još neke oblike suradnje s ciljem unaprjeđenja komunikacije među djelatnicima hitne službe. Bilo je govora i o projektu koji se provodi u Hrvatskoj pod nazivom „Pokreni srce – spasi život“ (Oživljavanje u zajednici).

U ime djelatnika Službe za hitnu medicinu kao i svih uposlenika Doma zdravlja Tomislavgrad te naših pacijenata zahvaljujemo gospođi Maji Grbi Bujević na posjeti i potpori s ciljem unaprjeđenja naše Službe za hitnu medicinu.

dr. sc. Ivan Bagarić, ravnatelj Doma zdravlja

***

Hrvatski zavod za hitnu medicinu (HZHM) je krovna stručna zdravstvena ustanova koja oblikuje doktrinu u djelatnosti hitne medicine. Kontinuiranom suradnjom sa županijskim zavodima za hitnu medicinu, bolničkom hitnom medicinskom službom (HMS) i ostalim sudionicima u procesu zbrinjavanja hitnog pacijenta, HZHM osigurava provođenje mjera hitnog zdravstvenog zbrinjavanja, hitnog prijevoza oboljelih i ozlijeđenih osoba u odgovarajuću zdravstvenu ustanovu te zdravstvenog zbrinjavanja za vrijeme prijevoza. (Više o HZHM, http://www.hzhm.hr/naslovna/

 

 


IPLab, laboratorijski informacijski sustav iz IPSoft-a, je uspješno implementiran u tomislavgradski Dom zdravlja. Sustav je pokrio kompletan radni tok medicinsko-biokemijskog laboratorija, od prijema pacijenta, naplate participacije, preko komunikacije sa automatskim analizatorima Abbott Cell Dyn 3700 (hematologija),Siemens Dimension XPand Plus (biokemija), te aparata za imunokemiju Siemens Immulite. Svi rezultati se koriste pri ispisa jedinstvenog nalaza, slanja nalaza e-mailom, ispisa potrebnih izvještaja prema Zavodu, raznih analiza itd.