Predavanja o prevenciji dijabetesa u Osnovnoj školi fra Mije Čuića

Danas je u Osnovnoj školi fra Mije Čuića – Bukovica, a u povodu obilježavanja Svjetskoga dana dijabetesa, dr. Bernardina Šarac održala učenicima predavanja o šećernoj bolesti, njezinim simptomima, razdiobi i liječenju. Liječnica je naglasila važnost tjelesne aktivnosti i prehrambenih navika, a i činjenicu kako se djeca s dijabetesom ne razlikuju od svojih vršnjaka, imaju iste obveze i na isti način provode vrijeme u nastavi kao i drugi učenici.

Učenici nisu krili svoje oduševljenje pa je uslijedio niz zanimljivih pitanja. Svatko od njih poznaje nekoga tko ima ovu bolest, a krvni uzorci, koje im je uzela dipl. med. sestra  Julija Barišić, pokazali su kako nijedno od njih nema šećernu bolest. Zanimljivo je bilo vidjeti mladu liječnicu i medicinsku sestru u bolničkoj uniformi među učenicima. Svi potencijalni strahovi i zazori prema takvoj odjeći su pali, štoviše razvio se prijateljski odnos i želja za ponovnim susretom, ali u školskim prostorijama. Dr. Bernardini i sestri Juliji od srca hvala na posjetu.

Slike----->

IPLab, laboratorijski informacijski sustav iz IPSoft-a, je uspješno implementiran u tomislavgradski Dom zdravlja. Sustav je pokrio kompletan radni tok medicinsko-biokemijskog laboratorija, od prijema pacijenta, naplate participacije, preko komunikacije sa automatskim analizatorima Abbott Cell Dyn 3700 (hematologija),Siemens Dimension XPand Plus (biokemija), te aparata za imunokemiju Siemens Immulite. Svi rezultati se koriste pri ispisa jedinstvenog nalaza, slanja nalaza e-mailom, ispisa potrebnih izvještaja prema Zavodu, raznih analiza itd.