Potpisan memorandum o saradnji s ciljem borbe protiv korupcije u zdravstvu

  • PDF
Ocjena: / 0
LošeOdlično 

Transparency International u BiH (TIBiH) i Centri civilnih inicijativa (CCI) potpisali su danas memorandum o suradnji s 15 javnih zdravstvenih ustanova s ciljem prevencije i borbe protiv korupcije u zdravstvu  BiH.

Projekt financira Evropska unija, a označava početak suradnje u zajedničkom cilju sprječavanja i borbe protiv korupcije u bh. zdravstvu.

Predstavnik TI BiH Emsad Dizdarević smatra da će rješenja koja proiziđu iz rada s potpisnicima memoranduma poslužiti kao primjer i ostalim zdravstvenim ustanovama u BiH u kojima je potrebno pronaći bolja rješenja za prevenciju korupcije.

Bazirat ćemo se na interne mehanizme i akte koje ćemo analizirati i unaprijediti u smislu prevencije. Radit ćemo u oblastima zapošljavanja, upravljanja financijama, javnim nabavkama  s pojedinim zdravstvenim ustanovama na unapređenju sistema transparentnih lista čekanja - kazao je Dizdarević.

Projekt koordinator CCI-ja Slaven Divičić naglašava da je memorandumima planirana analiza i unapređenje internih akata 15 zdravstvenih ustanova. TI BiH i CCI će pružiti analizu legislative sistema prevencije od korupcije u zdravstvenim ustanovama.

Memorandum su potpisali kantonalna bolnica Bihać, Dom zdravlja Travnik, Dom zdravlja Lopare, Dom zdravlja Banja Luka, opća bolnica "Abdulah Nakaš" Sarajevo, univerzitetski klinički centar Tuzla, Dom zdravlja Bijeljina, Bolnica Doboj, Bolnica gradiška, univerzitetska bolnica Foča, Zdravstveni centar Brčko, Dom zdravlja Tomislavgrad, Dom zdravlja "Isak Samokovlija" Goražde, Opća bolnica Konjic i Kantonalna bolnica Zenica.

IPLab, laboratorijski informacijski sustav iz IPSoft-a, je uspješno implementiran u tomislavgradski Dom zdravlja. Sustav je pokrio kompletan radni tok medicinsko-biokemijskog laboratorija, od prijema pacijenta, naplate participacije, preko komunikacije sa automatskim analizatorima Abbott Cell Dyn 3700 (hematologija),Siemens Dimension XPand Plus (biokemija), te aparata za imunokemiju Siemens Immulite. Svi rezultati se koriste pri ispisa jedinstvenog nalaza, slanja nalaza e-mailom, ispisa potrebnih izvještaja prema Zavodu, raznih analiza itd.