Svjetski dan bolesnika

  • PDF

 

 

 

 

 

 

 

Dana 11. veljače svake godine, diljem svijeta, obilježava se Svjetski dan bolesnika. Ovaj dan ustanovio je Papa Ivan Pavao II kako bi pozvao i potaknuo na promišljanje i osiguranje najbolje moguće brige i njege za oboljele, te da zahvali svima koji skrbe o bolesnicima.

Cilj obilježavanja  Svjetskoga dana bolesnika jest poticanje svijesti o nužnosti empatije prema bolesnicima i poštivanja njihovih prava. Time se ujedno potiču svi da promisle o vlastitim mogućnostima sudjelovanja u brizi za oboljele. Osim stručne pomoći u zdravstvenoj skrbi, osobito je važan human pristup i emocionalna podrška oboljelima.

Obilježavanjem ovog dana također se izražava i zahvala svim zdravstvenim i nezdravstvenim djelatnicima, koji skrbe za bolesnike, na trudu i humanosti koju iskazuju svojim nesebičnim radom.

Svim bolesnicima želimo brzo ozdravljenje, oporavak i umanjenje boli i patnje, a svim djelatnicima Doma zdravlja Tomislavgrad, zahvaljujemo na svim njihovim nastojanjima da im to omoguće!

IPLab, laboratorijski informacijski sustav iz IPSoft-a, je uspješno implementiran u tomislavgradski Dom zdravlja. Sustav je pokrio kompletan radni tok medicinsko-biokemijskog laboratorija, od prijema pacijenta, naplate participacije, preko komunikacije sa automatskim analizatorima Abbott Cell Dyn 3700 (hematologija),Siemens Dimension XPand Plus (biokemija), te aparata za imunokemiju Siemens Immulite. Svi rezultati se koriste pri ispisa jedinstvenog nalaza, slanja nalaza e-mailom, ispisa potrebnih izvještaja prema Zavodu, raznih analiza itd.