SVJETSKI DAN BORBE PROTIV TUBERKULOZE (TBC)

  • PDF

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tuberkuloza (TBC) je zarazna bolest uzrokovana bacilom tuberkuloze (Mycobacterium tuberculosis) koja prvenstveno zahvaća pluća ,a može zahvatiti i druge organe u tijelu.

Bez obzira što je TBC izlječiva bolest, evidentiranje, liječenje i izlječenje bolesnih ipak je nedovoljno.

Zašto? Po statistikama oko devet miliona godišnje oboli u svijetu, a nažalost jedna trećina promakne zdravstvenom sustavu. Bolest koju povezujemo sa lošim higijenskim uvjetima i neadekvatnom prehranom. Većina oboljelih je iz izrazito siromašnih zemalja te posebno iz ranjivih marginaliziranih zajednica kao što su: migranti, izbjeglice, beskućnici, zatvorenici i ovisnici o drogama i alkoholu

TBC je kapljična infekcija koja se širi od oboljele osobe na zdravu (govorom, kašljanjem, kihanjem) a u mogućnosti obolijevanja su oni koji su najbliži oboljelom(članovi obitelji, prijatelji, radne kolege te osobe u prenapučenom smještaju ).

Rizične skupine su djeca mlađa od tri mjeseca, osobe starije životne dobi, HIV pozitivni, ovisnici te imunokompromitirani bolesnici.

Simptomi bolesti su: dugotrajan kašalj, bol u prsištu, krvavi iskašljaj, noćno znojenje, opća slabost, umor, treskavica i vrućica.

Što je bitno i što možemo učiniti?

Najvažnije mjere prevencije su :cijepljenje ,rano otkrivanje oboljelih, praćenje oboljelih i edukacija o bolesti ,liječenju koje je dugotrajno te higijensko-dijetetskom režimu prehrane, zdravstveni odgoj osoba koje su bile u kontaktu s oboljelim su najvažniji načini borbe protiv TBC.

Zato jedan od slogana međunarodnih organizacija STOP TUBERKULOZI.

 

DOM ZDRAVLJA TOMISLAVGRAD SLUŽBA ZA POLIVALENTNU   PATRONAŽU

IPLab, laboratorijski informacijski sustav iz IPSoft-a, je uspješno implementiran u tomislavgradski Dom zdravlja. Sustav je pokrio kompletan radni tok medicinsko-biokemijskog laboratorija, od prijema pacijenta, naplate participacije, preko komunikacije sa automatskim analizatorima Abbott Cell Dyn 3700 (hematologija),Siemens Dimension XPand Plus (biokemija), te aparata za imunokemiju Siemens Immulite. Svi rezultati se koriste pri ispisa jedinstvenog nalaza, slanja nalaza e-mailom, ispisa potrebnih izvještaja prema Zavodu, raznih analiza itd.