Ortodoncija

Samir Numić dr.stom.spec.ortodont
Kontakt broj: 034/356-110

 

Ortodoncija je grana stomatologije koja se bavi ispravljanjem nepravilnog položaja zubi kao i nepravilnog odnosa među čeljustima.

Ljepota i zdravlje

Nepravilan položaj zubi nema samo estetski utjecaj, pa prema tome ni ortodoncija nema samo estetsku ulogu. Osim lijepog osmjeha ortodontska terapija pridonosi i skladnijem profilu lica te pravilnom žvakanju. Uz izgled poboljšava se govor i mogućnost čišćenja, čime se smanjuje mogućnost nastanka karijesa.

Ortodontske nepravilnosti mogu biti nasljedne ili stečene. Pravodobno otkrivanje nepravilnosti je vrlo bitno, a prvi preventivni pregled trebalo bi obaviti u dobi od 7 godina, kako bi se uvjerili da se zubi i kosti čeljusti skladno razvijaju. Tijekom školske dobi može se preventivno djelovati i ispraviti položaj zubi i razvoj čeljusti.

Aparati

Ortodontski aparati mogu biti mobilni i fiksni, a njihov izbor se temelji na dijagnozi i dobi pacijenta. Nepravilnosti se kod djece liječe mobilnim i fiksnim aparatima, a kod odraslih se koriste isključivo fiksni. Tijekom terapije mobilni aparati se svakodnevno stavljaju i vade dok fiksni stoje na zubima sve do kraja ortodontske terapije.

Mobilni aparati u jednom komadu koriste se za ispravljanje odnosa gornje i donje čeljusti, a aparat se nosi 14-16 sati dnevno. Terapije mobilnim aparatom kod djece sve se više svode na kratko vremensko razdoblje intenzivnog rasta i razvoja tijekom puberteta, nakon čega se preferira fiksni aparat.

IPLab, laboratorijski informacijski sustav iz IPSoft-a, je uspješno implementiran u tomislavgradski Dom zdravlja. Sustav je pokrio kompletan radni tok medicinsko-biokemijskog laboratorija, od prijema pacijenta, naplate participacije, preko komunikacije sa automatskim analizatorima Abbott Cell Dyn 3700 (hematologija),Siemens Dimension XPand Plus (biokemija), te aparata za imunokemiju Siemens Immulite. Svi rezultati se koriste pri ispisa jedinstvenog nalaza, slanja nalaza e-mailom, ispisa potrebnih izvještaja prema Zavodu, raznih analiza itd.