Svake godine na simboličan dan 5. svibnja pod vodstvom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) obilježava se Međunarodni dan higijene ruku zdravstvenih djelatnika pod geslom “SAVE LIVES- Clean hands”.  Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) podržava kampanju s posebnim naglaskom na prevenciju i kontrolu infektivnih bolesti kao glavnom strategijom za sprečavanje globalnog širenja antibiotske rezistencije.

Higijena ruku zauzima posebno važnu ulogu u sprečavanju širenja infekcija, kako u općoj populaciji tako i unutar zdravstvenih ustanova. U skladu s time, izdane su i posebne upute vezane uz učinkovitu higijenu ruku kako bi se spriječile učestalije infekcije

  • Alkoholni dezinficijens za ruke mora sadržavati minimalno 60% alkohola i mora imati certifikat.
  • Običan sapun učinkovit je u inaktivaciji ovijenih virusa poput SARS-CoV-2 koji imaju lipidnu ovojnicu koju sapun rastvara te samim time ubija virus (Sickbert-Bennett EE et al, “Am J Infect Control” 2005) .
  • Higijena ruku treba se provoditi u pravom trenutku, pravilnim pokretima i na pravom mjestu- u prilogu je slikovni prikaz.
  • Higijena ruku alkoholnim dezinficijensom mora trajati minimalno 20 sekundi, a sapunom i tekućom vodom 40-60 sekundi.
  • Ukoliko su ruke vidljivo prljave, kod dolaska na radno mjesto, prije jela, nakon toaleta i u kontaktu s pacijentom koji ima infekciju bakterijama koje proizvode spore, ruke se obavezno moraju oprati sapunom i tekućom vodom kako bi se klice i mehanički odstranile (WHO Guidelines on Hand Hygiene in Health Care 2009).
  • Nakon pranja ruku sapunom i tekućom vodom treba ih osušiti jednokratnim papirnatim ručnikom.

Zaposlenici našega Doma zdravlja trude se održavati  higijenu i ruku i prostorija na zavidnom nivou.

U cilju toga organiziramo i redovne edukacije .

Povjerenstvo za kontrolu infekcije Doma zdravlja Tomislavgrad