Ovogodišnji Europski tjedan imunizacije usklađen je sa obilježavanjem Svjetskog tjedna imunizacije, a koji se obilježava 24-30. travnja 2016. godine. Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH, u suradnji sa Federalnim ministarstvom zdravstva i Unicefom u BiH i ove godine obilježava tjedan imunizacije nizom aktivnosti čiji je cilj povećati svijest o značaju imunizacije u zaštiti zdravlja svakog pojedinca u BiH, regionu, pa i u svijetu. Poruka o značaju imunizacije u zaštiti zdravlja i života svakog djeteta treba stići do svakog pojedinca na način da vakcina bude dostupna svima i da se osigura potpun obuhvat imunizacijom.
Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da aktivna imunizacija trenutno spašava više od tri miliona života svake godine, te da unaprjeđuje kvalitet života djece i odraslih. Pad broja slučajeva oboljelih od vakcino-preventabilnih bolesti je učinio da se mnoge zarazne bolesti smatraju prošlošću. Međutim, upozoreno je, skoro 650 000 djece u europskom regionu ne dobije prvu dozu vakcine protiv morbilla što omogućava da djeca i dalje obolijevaju od te bolesti.
Stoga Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH obilježavanjem Europskog/Svjetskog tjedna imunizacije svake godine ističe značaj imunizacije kao jedne od najučinkovitijih i najdjelotvornijih izuma u oblasti javnog zdravlja u posljednjim stoljećima, koje spečavaju teške oblike tuberkuloze, zaraznu žuticu tip B, difteriju, tetanus, veliki kašalj, dječiju paralizu, bolesti koje izaziva Hib bakterija, morbille, rubeolu i zaušnjake.

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO HBŽ