Ciljevi

Kao temeljni nositelj zdravstvene zaštite na primarnoj razini Dom zdravlja mora osigurati ostvarenje načela sveobuhvatnosti , cjelovitog pristupa, dostupnosti, i kontinuiranosti pružanja zdravstvene zaštite na svom području.

Glavni , ključni cilj organizacije i Uprave je najbolje moguće zbrinjavanje stanovnika u skladu sa postojećim zakonskim propisima uz primjenu dostignuća medicinske znanosti i prakse, a u okviru raspoloživih financijskih sredstava.

Naš kratkoročni cilj je postizanje financijske stabilnosti. Naime, postizanje ovog cilja je preduvjet za osiguranje dugoročnih ciljeva – opća stabilnost ustanove sa stalnim rastom kvalitete zdravstvenih usluga.

S ciljem unaprjeđenja našeg rada, u posljednje vrijeme učinili smo sljedeće:

2019. godina…..

 • Transparency International u BiH (TIBiH) i Centri civilnih inicijativa (CCI) potpisali su danas memorandum o suradnji s 15 javnih zdravstvenih ustanova s ciljem prevencije i borbe protiv korupcije u zdravstvu  BiH.Projekt financira Evropska unija, a označava početak suradnje u zajedničkom cilju sprječavanja i borbe protiv korupcije u bh. zdravstvu.Memorandum su potpisali kantonalna bolnica Bihać, Dom zdravlja Travnik, Dom zdravlja Lopare, Dom zdravlja Banja Luka, opća bolnica “Abdulah Nakaš” Sarajevo, univerzitetski klinički centar Tuzla, Dom zdravlja Bijeljina, Bolnica Doboj, Bolnica gradiška, univerzitetska bolnica Foča, Zdravstveni centar Brčko, Dom zdravlja Tomislavgrad, Dom zdravlja “Isak Samokovlija” Goražde, Opća bolnica Konjic i Kantonalna bolnica Zenica.
 • U  Domu zdravlja Tomislavgrad, od 26.  do 28 .rujna  2019. ,održano je stručno osposobljavanje radnika u djelatnosti hitne medicine pod pokroviteljstvom  Hrvatskog zavod za hitnu medicinu (HZHM) kao nositelja EU projekta Kontinuirano stručno osposobljavanje radnika u djelatnosti hitne medicine,a u okviru  sporazuma o  suradnje. Nastavak je to uspješne suradnje Hrvatskog zavoda za Hitnu medicinu i DZ  Tomislavgrad.
 • Pod pokroviteljstvom Općine Tomislavgrad  i Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu (HZHM),  25. i 26. listopada je održan Prvi simpozij Doma zdravlja Tomislavgrad i Hrvatskog sestrinskog društva hitne medicine fokusiran na postupke zbrinjavanja hitnih pacijenata.Dvodnevni simpozij uključivao je stručna predavanja i praktičnu edukaciju ( pristupu bolesniku s traumom , pristupu bolesniku s poremećajem disanja, pristupu bolesniku s poremećajem srčanog ritma,  pristupu bolesniku s neurološkim poremećajem, pristup palijativnom  bolesniku  na terenu,  smjernicama u reanimaciji ,održana je radionica Osnove EKG-a  i osnovne mjere održavanja života uz upotrebu AVD uređaja)te je omogućio razmjenu različitih znanja, iskustava, ideja i tehnologija s ciljem unapređenja kvalitete pružanja hitne medicinske skrbi na izvanbolničkoj i bolničkoj razini.
 • Edukacija iz AVD-a …Automatski vanjski defibrilator (AVD) je jednostavan prijenosni uređaj koji spašava ljudske živote ugrožene srčanim zastojem. Za njih AVD predstavlja najbolji lijek jer se srce može ponovo pokrenuti i spasiti životno ugroženu osobu. AVD je namijenjen za laike, ali prije upotrebe bi stanovništvo trebalo proći određenu edukaciju.

U dogovoru s Hrvatskim zavodom za hitnu medicinu naši djelatnici HMP završili su edukaciju osoblja Doma zdravlja Tomislavgrad i Policijske postaje Tomislavgrad. U planu su i ostale službe naše Općine, nadamo se da ćemo uz pomoć Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu uskoro realizirati postavljanje AVD-a koji bi bio prvi takav uređaj na ovim prostorima

2020. godina …

 • Gospodin Mijo Matić – Mijušić , vlasnika tvrtke GmbH ( Betonstahlhandel und Biegebetrieb)  SR Njemačka  poklonio je Domu Zdravlja Tomislavgrad vozilo VW T6 Kombi u vrijednosti od 25.900 EUR. Navedeno vozilo namjenjeno  je za prijevoz bubrežnih bolesnika iz cijele  Općine Tomislavgrad u Županijsku  bolnicu  Livno na dijalizu te će osigurati  pacijentima sigurniji i kvalitetniji prijevoz do bolnice. Donacija je došla u pravi tren jer nam je kombi-vozilo, za potrebe prijevoza pacijenata na dijalizu , već  dotrajalo, a isto nam je također donirao gospodin Mijo Matić prije šest godina.
 • Sa velikom zahvalnošću primamo donaciju suvremenog ultrazvučnog aparata, GE VOLUSON S8 HIGHENDCOLORDOPPLER 3D/4D/HD Live od poznatog duvanjskog humanitarca, čovjeka velikog srca, gospodina Mije Matić, poznatijeg pod nadimkom Mijušić, rodom iz Borčana, vlasnika tvrtke GmbH (Betonstahlhandel und Biegebetrieb.

Ultrazvučni ginekološki pregled je u današnjoj praksi postao neizostavan dio gotovo svakog ginekološkog pregleda žene te opstetričkog pregleda trudnice. Ovim vrhunskim ultrazvučnim aparatom trudnicama je osigurano najsuvremenije praćenje trudnoće, a liječnicima je omogućena precizna dijagnostika. Uz pomoć 3D/4D ultrazvuka se prati razvoj i stanje ploda, morfologija i funkcija organa, eventualno postojanje patnje ploda te se na osnovu ovih parametara donosi pravovremena dijagnoza i postavlja detaljna dijagnostika i uvid u stanje reproduktivnih organa žene.

Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je pandemiju COVID-19 11.03.2020. godine, što znači da je ovo zarazna bolest od javnog međunarodnog značaja koja zahtjeva angažman cijele svjetske zajednice, a epidemija na teritoriju FBiH nije proglašena ranije s obzirom na stanje nesreće koje je bilo proglašeno već 16.03. i koje je praktično zamijenilo tu mjeru. Federalno ministarstvo zdravstva  donijelo je naredbu o proglašenju epidemije zarazne bolesti COVID-19 za ugroženo područje, teritorij Federacije Bosne i Hercegovine. Naredba je stupila na snagu danom objavljivanja u Službenim novinama Federacije 17.07.2020.

Shodno potrebama pučanstva općine Tomislavgrad  kao i Hercegbosanske županije , Dom zdravlja Tomislavgrad je organizirao COVID ambulantu, u kojoj zdravstveno-medicinski posao svakodnevno obavlja jedan liječnik, dvije medicinske sestre i vozači sanitetskog vozila, te ovisno o težine kliničke slike  pacijenti se opserviraju po nekoliko sati dok dobiju svu  potrebnu medicinski skrb u Domu zdravlja Tomislavgrad ili  se upućuju u ŽB Livno ili SKB  Mostar.

U proteklih  mjeseci u borbi  (nabavi prijeko potrebne zaštitne opreme koja se svakodnevno troši, kao i dezinfekcijskih sredstava, RTG filmova i lijekova koji su nam u tijeku ove epidemije neophodni), a u cilju sprječavanja širenja infekcije COVID-19 među pučanstvom, kao i zaštite osobnog zdravlja i javnog zdravlja pučanstva, omogućile su donacije naših sumještana i gospodarstvenika općine Tomislavgrad, Općina Tomislavgrad te Državnog ureda za Hrvate izvan RH kojim je izravnim uplatama na transakcijske račune Doma zdravlja Tomislavgrad prikupljeno ukupno 176.613,51 KM ( popis donatora se nalazi na web stranici DZTG )  .

Naglašavamo kako i testiranje na COVID-19/SARS -CoV-2 koje provodimo u našoj općini (tj. uzimanje brisa za testiranje na COVID-19/SARS -CoV-2 pacijenata zbog kliničke slike, epidemiološke indikacije ili imaju potrebu pregleda, dijagnostičkih pretraga i hospitalizacije u drugim zdravstvenim ustanovama, a koje se bez navedenog testa ne može obaviti) i odvozimo ih do mjesta obrade u Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar koji izdaju nalaz .

Bez obzira na sve to povećanje zdravstevenih usluga vezanih uz korona virus, druge primarne i specijaliskticko konzilijarne službe Doma zdravlja Tomislavgrad rade redovno  uz poštivanje svi propisanih epidemioloških mjera.

Kako bi zdravstvena ustanova redovito izvršavale svoje obveze i neometano nastavila poslovati s ciljem što kvalitetnijeg pružanja zdravstvenih usluga, a osobito uzimajući u obzir nepredvidivost razvoja situacije vezane za koronavirus (COVID-19), očekivali smo financijsku potporu za zdravstvenu ustanovu i zdravstvene djelatnike, a za  pacijente dostupnu i efikasnu zdravstvenu zaštitu.

S obzirom na epidemiološku situaciju izazvanu pojavom koronavirusa (COVID 19) i proglašenjem globalne pandemije od strane Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), naši sumještani iz dijaspore su samoinicijativno pokrenuli akciju prikupljanja pomoći pod nazivom: „POMOĆ ZA DOM ZDRAVLJA TOMISLAVGRAD“ od  sredine ožujka 2020 g. Novčane transakcije su se prikupljale putem „PAYPAL“ računa na korisničko ime Kristijan Krizic, gdje je prikupljeno 67.520,00 eura. Organizirani kao neformalna grupa fizičkih osoba i ujedinjenih kroz akciju „Pomoć za Dom zdravlja Tomislavgrad“, akciju vode Kristijan Križić, Ante Kelava, Bože Ljubas iz Savezne Republike Njemačke te Marko Radoš iz Republike Hrvatske i Ivica Ćosić iz Bosne i Hercegovine.

Dom zdravlja Tomislavgrad je podržao navedenu akciju i cijenimo dobronamjernost i nesebičnost koja se pokazuje putem ovakvih akcija te smo neizmjerno zahvalni svima.

U Domu zdravlja Tomislavgrad, je u lipnju  stigao veći dio potrebne medicinske oprema iz Njemačke, ostali dio u srpnju, a kupljena iz prikupljenih sredstava: zaštitne maske FFP2  1500 komada, MNS maske  2000 komada, KN 95 maske 40 komada,SAT jednokratno  zaštitno odijelo 500 komada, dezinfekcija za ruke 200 komada po 500 ml, dezinfekcijsko sredstvo 1200 komada po 1000 ml, dezinfekcija, ecodis sensitiv 1000 l, dezinfekcija površinska 5000 ml – količina 3 komada i dezinfekcija površinska  500 ml  – količina 10 komada, rukavice jenokratne 4700,  oksigenator – De Vilbiss Healtcharea, zavoji, a u cilju prevencije i liječenja koronavirusa (COVID 19). Prema uvidu u racune koje smo dobili iznos utrošen za sve navedeno je  45.000 EUR. Preostali dio prikupljenog  novca je utrošen na digitalizaciju Službe za radiološku dijagnostiku .

 • Dom zdravlja Tomislavgrad je proveo javnu nabavu digitalizacije Službe za radiološku dijagnostiku. Zbog epidemije korona virusa (COVID-19), ova služba je imala veliki broj RTG snimanja te držimo da će realizacija navedenog, uvelike olakšati našim pacijentima efikasniji dolazak do snimke, a također će pridonijeti većoj zaštititi naših uposlenika, ukupna cijena za navedeni projekt je  93.882,00 KM koji se financira iz doniranih sredstava prikupljenih  putem „PAYPAL“ računa  i doniranih sredstava od Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske
 • U  tomislavgradskom Domu zdravlja, u lipnju, su otvorene rekonstruirane prostorije Službe za zdravstvenu zaštitu predškolske djece i Službe za zdravstvenu zaštitu školske djece i mladeži, kao i Centra za fizikalnu terapiju i rehabilitaciju. Ovaj projekt rekonstrukcije naših prostorija započeo je 2018. godine dr. Ivan Bagarić – čovjek čije ime spominjem s dubokim poštovanjem i zahvalnošću. Dom zdravlja Tomislavgrad svakodnevno se potvrđuje kao respektabilna zdravstvena ustanova prije svega svojom stručnom vrsnoćom i zauzetošću medicinskoga kadra pri pomoći svojim pacijentima, a onda i opremljenošću medicinskom opremom bez kojih je stručni rad u najmanju ruku ograničen. Otvorenost za pomoć upoznali smo i ovih pandemijskih dana kad smo dobili hvalevrijedne donacije u medicinskoj opremi i novcu.  Općedruštvena dobrobit i humanizam u najširem opsegu pokazali su se i u ovom projektu čija se cikličnost ne zatvara. Iza svakog plemenita cilja stoje čvrstina, odlučnost i ustrajnost, a naš je cilj pružiti svojim pacijentima, posebno najmladjim, što kvalitetniju medicinsku pomoć znajući da je naš poziv prije svega obilježen onom Einsteinovom mišlju o brižnosti za čovjeka i njegovu sudbinu.

Rekonstrukciju prostorija Službe za zdravstvenu zaštitu predškolske djece i Službe za zdravstvenu zaštitu školske djece i mladeži financirana je doniranim sredstvima JP „Hercegbosanske šume“,  Općine Tomislavgrad, Vlade Hercegbosanske županije i Osnovne škole fra Mije Čuića – Bukovica, dok je rekonstrukciju prostorija Centra za fizikalnu terapiju i rehabilitaciju financirao Državni ured za Hrvate izvan RH i JP „Hercegbosanske šume“ u ukupnom iznosu od 186.319,87 KM.

Iskustvo, a i ovaj događaj, jasno nam kazuje da je lijepo i dobro utkano u sve nas i oko nas. Još jednom vam, dragi naši donatori, od srca hvala za učinjeno, a mi ćemo nastojati krajnje ozbiljno i dosljedno pružati medicinsku pomoć svojim pacijentima u ovim novoobnovljenim prostorijama tomislavgradskoga Doma zdravlja.

 • U ovim teškim vremenima izazvanim koronavirusom iz Doma zdravlja Tomislavgrad ima i  lijepe vijesti … Naši specijalizanti uspješno su završili svoje specijalizacije te je  Dom zdravlja Tomislavgrad bogatiji za dva specijalista: Stipe Radoš, dr.med.,specijalist interne  medicine, Stipan Dilber, dr.med., specijalist psihijatrije.
 • Općina Tomislavgrad donirala aparat Ichroma II reader  za testiranje pacijenata na koronavirus,  SARS-Cov-2 te se u Domu zdravlja započinje testiranje pacijenata  Serološkim testom  i ANTIGEN testom .

2021. godina….

U okviru procesa uključivanja svih zdravstvenih ustanova koje obavljaju zdravstvenu djelatnost u uspostavu sistema sigurnosti zdravstvenih usluga s ciljem zaštite pacijenta, Agencija za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu u Federaciji BiH (AKAZ) je na osnovu pripremnih kontakata sa menadžmentom Doma zdravlja Tomislavgrad i ravnateljicom Ivankom Živković, dr.med. spec.ginekologije i opstetricije, još u decembru 2019. godine dogovorila početak procesa uspostave sistema sigurnosti i kvaliteta u Domu zdravlja, koji uključuje pripremu Doma zdravlja za akreditaciju, te realizaciju vanjske ocjene u svrhu dodjele certifikata o akreditaciji Domu zdravlja. Kao rezultat toga, u ponedeljak, 06.07.2020. godine, AKAZ i Dom zdravlja Tomislavgrad su potpisali ugovor o realiziranju programa facilitacije i edukacije za uvođenje sistema poboljšanja kvaliteta i pripremi za vanjsku ocjenu, kao i ugovor o definiranju uslova akreditacijskog pregleda i sticanja akreditacijskog statusa Doma zdravlja.

09. veljače 2021., u Domu zdravlja Tomislavgrad, pred trideset djelatnika ove renomirane zdravstvene ustanove, obavljen je prvi dio općeg dijela obuke za postupak akreditacije.

Dom zdravlja Tomislavgrad skrbi za zdravstvene potrebe osiguranika ove općine i to čini sa nešto više od stotinu djelatnika na oko pet tisuća četvornih metara suvremeno uređenog prostora. Odluka ulaska u postupak akreditacije slijed je nastojanja da se osigura ponajviši stupanj sigurnosti i kakvoće usluga svojim sugrađanima i naslanja se na prethodne napore koji proistječu iz opredijeljenosti, ponajprije ranopreminulog ravnatelja, pok. dr Ivana Bagarića, kojeg se s iskrenom sućuti prisjećamo i ovom prigodom. Ipak, narečena opredijeljenost nastavlja se i radom trenutačne ravnateljice dr Ivanke Živković, čije je zalaganje Agencija za kvalitetu i akreditaciju u zdravstvu u FBiH (AKAZ), prepoznala dodjelom priznanja za izvrsnost u prigodi Dana kvaliteta 2019. godine.

Prisjetimo se da je Dom zdravlja Tomislavgrad akreditirao svoje timove obiteljske medicine te da, u svojim redovima, ima i provjerene suradnike AKAZ-a, vanjske ocjenjivačice kvalitete kao što su dr Dražana Šimić i dr Bernardina Šarac.

 • 12.3.2021. g.  počinjemo sa cijepljenjem protiv korona virusa ,provesti će se  cijepljenje zdravstvenih djelatnika DZ Tomislavgrad, cjepivima koje je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić donirao Federaciji BiH, a radi se o cjepivu protiv COVID-19, proizvođača AstraZeneca/Oxford.
 • Dana 30. travnja 2021. Dom zdravlja Tomislavgrad sudjelovao je na videokonferenciji povodom Nacionalnog dana hitne medicinske službe RH.
 • Dom zdravlja Tomislavgrad od doniranog iznosa ZAVIČAJNOG DRUŠTVA ZAVELIM  planira nabavu preglednog stola u službi za hitnu medicinu…..realizirano.
 • 26.srpnja 2021. godine potpisan UGOVOR o financijskoj potpori za provedbu programa/projekata Rekonstrukcije i adaptacije prostora za stomatološke službe DZ Tomislavgrad  s rokom provedbe najkasnije do 31. prosinca 2022. godine.  u iznosu od 350.000,00 kuna  ( tristopedesttisuća kuna ).
 • Naša specijalizantica uspješno je završila svoju specijalizaciju te je  Dom zdravlja Tomislavgrad bogatiji za još jednog  specijalistu:  Ana Skočibušić, dr.med.,specijalist fizikalne medicine, a na specijalizaciju iz pulmologije pućena je jedna liječnica.
 • Uposlili smo troje liječnika, dvije liječnice sa specijalizacijom iz ORL te jednogodišnjom  edukacijom (PAT program) obiteljske medicine te su navedenom edukacijom  dobile status „obiteljskog liječnika“ i jednog liječnika opće medicine.
 • Jedan od najvažnijih projekata, koji je od javnog interesa općine jest izgradnja parkinga iza zgrade Doma zdravlja kao sastavni dio projekta uređenja javih površina.  Razumljivo, ovo je projekt koji se ne može provesti bez izravne potpore naše Općine. U realizaciju ovog projekta  krenuli smo sa potporom naše Općine i  donacijama naših gospodarstvenika .
 • Provodimo redovitu profesionalnu edukaciju naših djelatnika, kako liječnika i medicinskih sestara tako i drugog osoblja.

Have a Different Question?

Email us anytime

Or call — 344 532 2352

Bolja zdravstvena njega je naša misija

USLUGA 24/7. DOSTUPNI SU TERMINI ZA ISTI DAN

Fax: 034/356-123

dz-tomislavgrad@tel.net.ba

dr. Mije Ferića bb.