Postoji tkz. globalno zdravlje i ono se odnosi na ukupnost okolišnih, socijalnih, demografskih (ne)prilika koje imaju utjecaj na zdravlje stanovništva općenito. Naime, veliki zdravstveni poremećaji u različitim dijelovima svijeta mogu imati utjecaj na zdravlje cjelokupnog stanovništva. Odgovornost za zdravlje u globalnom kontekstu je globalna (zajednička).

U užem kontekstu, uz vlastiti izbor (tjelesna aktivnost, umjerenost u jelu i piću, izbjegavanje svega onoga što izaziva ovisnost, općenito odgovorno ponašanje) potrebno je redovito provoditi sistematske preglede te imati stalni interes za vlastito zdravlje (i onda kad se nema nikakvih zdravstvenih poteškoća).

Poznato je da neka vrlo opaka oboljenja podmuklo nastupaju i da se mogu posve izliječiti ukoliko se na vrijeme otkriju. Među njima to su tumori prostate, grlića maternice, dojke, debelog crijeva itd. Također, vrlo je važno prevenirati ili barem na vrijeme dijagnosticirati brojna kronična oboljenja krvnih žila i srca (visok tlak, srčani i moždani infarkt itd.).

Da bi se na vrijeme otkrilo ova oboljenja (ili uklonilo njihove uzroke) treba se redovito kontrolirati – i onda kad se nema nikakvih simptoma. Također, bilo kakav poremećaj ili odstupanje od „normalnog“ treba „prijaviti“ svom liječniku. Narodna poslovica veli – svatko je sebi najbolji liječnik. I ne treba se ustručavati liječnika, dapače treba mu pričati o svojim poteškoćama, ali i imati povjerenja te postupiti kako on predloži. Treba i promijeniti liječnika, koji nema vremena (strpljenja) slušati svog pacijenta.

I ne mora se ići u velike i važne bolnice, osobito ne tamo gdje se za preglede puno plaća (jer često onaj tko naplaćuje, da bi što više zaradio umnaža pretrage koje ne treba činiti i propisuje lijekove koje ne treba uzimati – a to je također štetno za zdravlje). Stoga je skovana, koliko simpatična toliko cinična izreka, prema kojoj pacijent nekada ozdravi i usprkos liječenju.

Zbog svega gore navedenog, za sve potrebe, s povjerenjem se obratite u SVOJ Dom zdravlja.

Have a Different Question?

Email us anytime

Or call — 344 532 2352

Bolja zdravstvena njega je naša misija

USLUGA 24/7. DOSTUPNI SU TERMINI ZA ISTI DAN

Fax: 034/356-123

dz-tomislavgrad@tel.net.ba

dr. Mije Ferića bb.