Prve subote proljeća tradicionalno se obilježava Dan narcisa – kao prevencija i rano otkrivanje raka dojke. Dan narcisa je podizanje društvene svijesti o važnosti preventivnih pregleda dojki u cilju ranog otkrivanja raka dojke. Rak dojke zloćudna je bolest koja se razlikuje prema vrsti tkiva od kojeg je nastala i prema proširenosti. Različite vrste raka dojke ponašaju se različito. Neki rastu sporo i rijetko metastaziraju, dok su drugi agresivniji, rastući i šireći se brzo. Budući da su simptomi rijetki u ranim stadijima bolesti, redoviti samopregledi dojki od izuzetne su važnosti. 

U ranom otkrivanju raka dojke ključnu ulogu kao najbolji test probira ima mamografija – radiološka pretraga kojom se niskom dozom rendgenskih zraka detektiraju promjene u tkivu dojke. Budući da rano otkrivanje raka povećava vjerojatnost uspješnog liječenja.Danas smo u Domu zdravlja Tomislavgrad podijelili informativne letke, jer smatramo da je od iznimne važnosti informirati i potaknuti žene na odaziv preventivnim pregledima.

Osvrnula bih se i na hvalevrijednu akciju  Violete d.o.o,  koju smo dogovorili baš u tjednu obilježavanja dana narcisa, svojim djelatnicama će omogućiti  preventivne preglede u Domu zdravlja Tomislavgrad. Preventivne preglede,  mamografije i ultrazvuka prilagođene njihovoj dobi, obavit će u Služba za radiološku dijagnostiku.

Zahvala našoj Službi za radiološku dijagnostiku koja je spremno prihvatila  dodatni opseg posla, a sve u cilju prevencije i ranog otkrivanja raka dojke.

BRINI O SEBI, PREGLEDAJ SE!

                                                                                                                   Ravnateljica

                                                                                                                   Ivanka Živković,dr.med.spec.ginekologije i opstetricije