U 2023. godini, moto obilježavanja ovog značajnog datuma je „Precizno mjerite svoj krvni tlak, kontrolirajte ga, živite duže”, fokusirajući se na borbu protiv niske stope svijesti o hipertenziji širom svijeta. Svrha mu je da se  javnost  upozna  sa značajem  hipertenzije i njenih ozbiljnih medicinskih komplikacija, te pruži informacije o prevenciji, otkrivanju i liječenju. Da bi se to postiglo potrebna je suradnja zdravstvenih uposlenika, medija, volonterskih organizacija i vlade svake zemlje.

Prema studiji iz posljednjeg desetljeća, ukupna prevalencija hipertenzije, iznosi gotovo 30-45% opće populacije u Europi, s visokim porastom u starosti. Zbog teškoća dobivanja usporedivih rezultata u različitim zemljama i kroz vrijeme, smrtnost od moždanog udara može se koristiti kao surogat za status hipertenzije. Prema statistikama WHO-a, zemlje Zapadne Evrope pokazuju opadajući trend, dok zemlje Istočne Europe pokazuju jasan porast smrtnosti usljed moždanog udara.

Adekvatne promjene životnih navika temelj su prevencije hipertenzije ali su i veoma važne za njeno liječenje. One mogu sigurno i efikasno odgoditi ili spriječiti nastanak hipertenzije kod osoba koje još nemaju hipertenziju i doprinijeti smanjenju krvnog tlaka kod hipertenzivnih pacijenata koji već uzimaju terapiju. Osim efekta smanjenja krvnog tlaka, ove promjene doprinose kontroli ostalih riziko-faktora i kliničkih stanja.

Dom zdravlja Tomislavgrad uskoro počinje veliki Projekt koji će biti od iznimnog značaja za stanovnike općine Tomislavgrad. Projekt „Prevencije arterijske hipertenzije, poboljšanja liječenja i kontrole hipertoničara na području općine Tomislavgrad“  biti će proveden u suradnji sa Domom zdravlja Zagreb Zapad, Republika Hrvatska.

Uskoro više o detaljima novog  Projekta.