Svjetski dan liječnika obiteljske medicine (eng. World Family Doctor Day-FDD) obilježava se 19. svibnja svake godine počevši od 2010. godine kada ga je WONCA (eng. World Organization of Family Doctors) prvi put proglasila i postao je dan kada se ističe uloga i doprinos obiteljskih liječnika u zdravstvenim sustavima širom svijeta.

Obiteljska medicina je prva stepenica u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i ona je nositelj zdravstvenog sustava. U rukama obiteljskih liječnika je obitelj i svjetsko društvo, a doprinos obiteljskog liječnika u očuvanju javnog zdravlja neprocjenjiv je, tim više što stvarnim potrebama stanovništva svakodnevno odgovara, stoji na usluzi i brine o njihovom zdravlju.

Liječnici obiteljskemedicine ne brinu samo o pojedincu, nego i njegovoj užoj i široj obitelj, cjelokupnoj zajednica, te poznaju i socijalnu situaciju u obitelji.Ostalim članovima obitelji, koji su uz oboljelu osobu, liječnici obiteljske medicine pružaju psihološku podršku i savjete o načinima i izvorima pomoći u novonastoloj situaciji.

Liječnicima  obiteljske medicine, od srca čestitamo ovaj njihov dan te im se zahvaljujemo na svemu što čine za svoje pacijente i društvenu zajednicu.

 

 

                                                                                                                                     UPRAVA