Svjetski dan cerebralne paralize pokret je osoba s cerebralnom paralizom, njihovih obitelji i organizacija koje ih podržavaju, u više od 65 zemalja svijeta. Vizija pokreta je osigurati djeci i odraslima s cerebralnom paralizom ista prava, pristup i mogućnosti u društvu.

Cerebralna paraliza je kompleksan invaliditet koji traži interdisciplinarni pristup. Riječ je o najčešćem tjelesnom invaliditetu u djetinjstvu, koji se javlja približno kod 1 od 700 novorođene djece, u zemljama s visokim prihodima. Izazvana je oštećenjem mozga tijekom razvoja. Ne postoji jedinstven uzrok, ali su istraživači utvrdili niz čimbenika koji mogu dovesti do oštećenja mozga. Postoji niz intervencija zasnovanih na dokazima za cerebralnu paralizu, a uskoro će biti dostupne i nove međunarodne kliničke smjernice.

Osobe s cerebralnom paralizom često su „nevidljive“ u društvu i isključene iz zajednice. Međutim, isticanjem problema s kojima se suočavaju osobe s cerebralnom paralizom diljem svijeta, dijeljenjem pozitivnih iskustava, ideja, podiže se svijest globalne zajednice o cerebralnoj paralizi, ruše se tabui i otvara put u bolje sutra. Uz podršku roditelja, rodbine, zajednice i zdravstvenih djelatnika, djeca s cerebralnom paralizom vodit će zdrav i plodonosan život. Budućnost je svijetla uz međunarodne napore radi ostvarivanja suradnje u istraživanju, praksi, obrazovanju, tehnologiji i socijalnim akcijama, od ljudi za ljude s CP-om. Zajedno možemo napraviti da se to ostvari!

                                                                                                            UPRAVA