Svjetska federacija za mentalno zdravlje (WFMH ) na Svjetski dan mentalnog zdravlja – 10. listopada, 2023. godine aktualizira temu „Mentalno zdravlje je univerzalno ljudsko pravo“ kako bi unaprijedili znanje, podigli svijest i pokrenuli akcije širom svijeta koje promoviraju i štite mentalno zdravlje kao univerzalno ljudsko pravo svih ljudi.

 Mentalno zdravlje je stanje mentalnog blagostanja koje ljudima omogućuje da se nose sa životnim stresovima, ostvare svoje sposobnosti, dobro uče i dobro rade te doprinose svojoj zajednici. To je sastavni dio zdravlja i dobrobiti koji podupire naše individualne i kolektivne sposobnosti da donosimo odluke, gradimo odnose i oblikujemo svijet u kojem živimo. Mentalno zdravlje je osnovno ljudsko pravo, ključno za  osobni, društveni i socio-ekonomski razvoj.

 U sklopu Doma zdravlja djeluje Centar za mentalno zdravlje koji kroz svoj rad oragnizira i okupacione terapije. Okupaciona-radna terapija potiče zdrav razvoj  funkcionalnih sposobnosti, koja omogućava maksimalnu neovisnost i samostalnost u aktivnostima dnevnoga života, u različitim okruženjima uz što manje ograničenja.

Korisnici  Centra za mentalno zdravlje  na okupacionim  terapijama izrađuju poklon rekvizite,slikarske radove,i druge kreativne predmete koje izlažu na sajmovima.

Svjesni važnosti mentalnoga zdravlja,Centar za mentalno zdravlje Tomislavgrad planira kroz buduća predavanja,edukacije i radionice poboljšati kvalitetu mentalnog zdravlja stanovnika općine Tomislavgrad,  jer uz poruku Svjetska federacija za mentalno zdravlje    „Mentalno zdravlje je univerzalno ljudsko pravo“ naglasili bi i važnost potrebe ostvarenja toga prava kroz svaki dan.

                                                                                                                                                                UPRAVA