Movember! Već dvadeset godina zaredom muškarci puštaju brkove u studenom kako bi osvijestili javnost na važnost prevencije od raka prostate. Preventivni pregledi omogućavaju rano otkrivanje eventualne bolesti što uvelike povećava šansu potpunog izlječenja. Pojavom simptoma rak prostate je već uznapredovao i upravo zato se stavlja naglasak na prevenciju dok nema nikakvih simptoma.

Ono što je rak dojke u žena, to je rak prostate u muškaraca – najčešća zloćudna bolest. Međutim, ukoliko se na vrijeme otkrije, rak prostate izlječiv je u 98% slučajeva. Upravo zato se cijeli studeni obilježava kao Movember – mjesec borbe protiv raka prostate.

Svaki bi muškarac nakon četrdesete godine života trebao obaviti urološki pregled prostate, koji uključuje razgovor s urologom, ultrazvuk prostate, krvni test specifičnoga antigena prostate (PSA) te rektalni pregled prostate. Od iznimne je važnosti da se takvi pregledi obave jednom godišnje. Samo na taj način karcinom prostate može se otkriti u ranoj fazi, kada je i izlječiv u čak 98% slučajeva.

Pozivamo sve muškarce da tijekom mjeseca Studenog puštaju svoje muževne brkove 🙂  i da ne zaborave  kontrolirati svoje zdravlje!