U službenom posjetu Hercegbosanskoj županiji danas su boravili predstavnici Svjetske banke u Bosni i Hercegovini i federalni ministar zdravstva dr. Nediljko Rimac sa suradnicima . Izaslanstvo Svjetske banke u BiH predvodila je Olena Doroshenko voditeljica tima Svjetske banke za zdravstvo  sa savjetnicima dr. Nedimom Jaganjcem i Melihom Kozarić Fanning.

Domaćin sastanka bio je predsjednik Vlade Hercegbosanske županije Ivan Vukadin zajedno s predsjednikom Skupštine Hercegbosanske županije Jozom Ćosićem, a sastanku su nazočili ministrica rada zdravstva socijalne skrbi i prognanih Hercegbosanske županije Dijana Novković – Pećanac, ministar financija u Vladi Hercegbosanske županije Ivan Ćubela, te predstavnici i ravnatelji zdravstvenih institucija s područja Hercegbosanske županije,Irena Periša ravnateljica Županijske bolnice „ Fra Mihovil Sučić „ u Livnu, dr. Ivanka Živković ravnateljica Doma zdravlja Tomislavgrad , Mate Radoš ravnatelj Zavoda za zdravstveno osiguranje Hercegbosanske županije te Ivan Madunić predsjednik Upravnog odbora Zavoda za zdravstveno osiguranje Hercegbosanske županije.

Prva je ovo posjeta predstavnika Svjetske banke u BiH zajedno s Federalnim ministarstvom zdravstva u cilju unaprijeđena zdravstvenih usluga na području Hercegbosanske županije. Planirani su posjeti svim županijama s područja ovog entiteta kako bi se napravila analiza stanja i unaprijedio zdravstveni sustav u cijeloj Federaciji BiH.

Predsjednik Vlade Hercegbosanske županije Ivan Vukadin zahvalio se izaslanstvu na dolasku i u svom izlaganju istaknuo kako Vlada Hercegbosanske županije u okviru svojih mogućnosti pomaže rad svih zdravstvenih institucija s područja županije i da će to činiti i u budućem razdoblju. Uz zajedničku suradnju Federalnog ministarstva zdravstva na čelu s dr. Nediljkom Rimcem i Svjetskom bankom u Bosni i Hercegovini bit će poduzeti svi koraci kako bi se planirani projekti realizirali i na taj način unaprijedio sektor  zdravstva na području naše županije .

Svjetska banka u BiH osigurala je sredstva za zdravstvene ustanove s područja županija i u koordinaciji s Federalnim ministarstvom zdravstva sukladno potrebama ta će sredstva biti raspoređena županijama. Cilj sastanka je sagledati cjelokupnu situaciju i u skladu s tim pružiti pomoć zdravstvenim institucijama kako bi se unaprijedila usluga zdravstvene zaštite svakog stanovnika na području Hercegbosanske županije. Ovo je jedan u nizu sastanaka na kojima će biti dogovorena daljnja suradnja,  kazala je voditeljica tima za zdravstvo Svjetske banke u Bosni i Hercegovini Olena Doroshenko.

Na radnom sastanku razgovaralo se o problemima s kojima se susreće zdravstveni sustav na području županije. Predstavnici zdravstvenih institucija upoznali su predstavnike Svjetske banke s problemima s kojima se susreću zdravstvene institucije u svom funkcioniranju  te su iznijeli svoje preporuke i planove za rad u budućem razdoblju. Upoznali su predstavnike Svjetske banke s reformama koje su već urađene a sve u cilju dostupnije, kvalitetnije i učinkovitije zdravstvene usluge. Kao prioritet uz poboljšanje kvalitete primarne usluge zdravstvene zaštite,  navedena je digitalizacija – informatizacija  zdravstvenih ustanova koja bi donijela i određene uštede u sektoru zdravstva.

Sudionici sastanka naglasili su  kako reformske procese u oblasti zdravstva planiraju nastaviti ističući spremnost za nastavak dobre suradnje sa Svjetskom bankom. Nakon radnog sastanka  upriličena je posjeta  Županijskoj bolnici u Livnu i Domu zdravlja Tomislavgrad kako bi se izaslanstvo pobliže upoznalo s funkcioniranjem ovih zdravstvenih institucija.