Svjetski dan nepušenja obilježava se 31. svibnja, a Svjetska zdravstvena organizacija proglasila  ga je još 1987. godine. Pušenje, sa svojim širokim spektrom posljedica, predstavlja globalni javnozdravstveni i gospodarski problem i definira se kao teška ovisnost s visokim ovisničkim potencijalom.

Razlozi zašto netko počinje pušiti različiti su kod svake pojedine osobe. Većina osoba koje će postati pušači počinju pušiti prije dvadesete godine starosti. Danas svjedočimo velikom broju mladih ovisnih o duhanu, a također je u porastu i uporaba neduhanskih proizvoda u mlađoj populaciji (e-cigarete, grijani duhanski proizvodi, duhanske vrećice…).

Pušenje se najčešće isprobava u ranim adolescentnim godinama, kad je pritisak vršnjaka velik i kada smo osjetljivi na odobravanja, želimo izgledati starije, zrelije i poželjnije. Važno je i ono što mladi doživljavaju kod kuće. Stoga su učenje po modelu od roditelja, laka dostupnost duhanskih proizvoda, kao i neprovođenje zakonskih odredbi o zabrani pušenja na javnim mjestima te prikriveni marketing, ali i određene crte ličnosti najčešći rizični čimbenici za početak pušenja.

Uspješnost prestanka pušenja ovisi o motivaciji, stupnju ovisnosti o cigaretama, kao i o podršci tijekom odvikavanja od pušenja. 

UPRAVA DOMA ZDRAVLJA TOMISLAVGRAD