Svake se godine u svijetu 28. srpnja obilježava Svjetski dan hepatitisa u cilju podizanja svijesti javnosti o javnozdravstvenom značaju virusnih hepatitisa, prvenstveno hepatitisa B i C. Glavni cilj SZO-a jest eliminacija hepatitisa do 2030. godine što se namjerava postići provedbom preventivnih mjera od kojih je cijepljenje najvažnija, zatim ranim otkrivanjem oboljelih i liječenjem. Datum 28. srpnja je izabran u čast profesora Barucha Samuela Blumberga, koji je zbog otkrića virusa hepatitisa B 1976. g. dobio Nobelovu nagradu za medicinu.

Hepatitis je upala jetre, a mogu ga uzrokovati različiti virusi ili neinfektivni uzročnici kao što su razni otrovi, neki lijekovi, neke druge bolesti, alkohol. Najčešći uzročnici hepatitisa su virusi hepatitisa, i to virusi hepatitisa A, B, C, D i E. Najvažniji su B i C. Bolest može biti jako ozbiljna. Često nema simptoma, a prelaskom u kronični oblik oštećuje jetru i uzrokuje rak i cirozu jetre.

Hepatitis B se može uspješno spriječiti cijepljenjem, dok je kronični Hepatitis C danas izlječiv zahvaljujući lijekovima nove generacije, što daje nadu da se u budućnosti hepatitis može eliminirati. No, potrebna je veća svjesnost i razumijevanje rizika i mjera zaštite, te važnosti prevencije, pravodobnog dijagnosticiranja i uključivanja oboljelih u liječenje.

 Ravnateljica Doma zdravlja Ivanka Živković, dr.med., skreće pažnju na  prevenciju, redovne zdravstvene preglede jer pravovremni početak liječenja može svima nama spasiti život.

 

 

URED RAVNATELJICE